Sistem za veštačko osnežavanje na ski stazi „Crni vrh“

Na ski stazi „Crni vrh“ u toku je priprema staze za postavljanje sistema za veštačko osnežavanje. Time radovi na uređenju ski staze za zimsku sezonu ulaze u novu fazu.

 

„Tokom jeseni potpisali smo ugovor sa poznatim italijanskim proizvođačem opreme za osnežavanje, oprema nam je isporučena, a radove na samoj stazi izvodi renomirano građevinsko preduzeće Kej iz Valjeva. Cilj nam je da staza bude potpuno pripremljena za skijašku sezonu, sa optimalnom mešavinom prirodnog i veštačkog snega. Veštačko osnežavanje staze je sjajna vest za sve ljubitelje zimskih sportova i odlična vest za Divčibare, koje će zbog uvođenja ovog sistema postati atraktivnije za skijaše.“  – izjavio je Časlav Maksimović, direktor Ski centra.

 

Postavljanjem sistema cevovoda duž cele staze, voda se pod visokim pritiskom dovodi do uređaja za proizvodnju veštačkog snega – topova. Sitne kapljice koje se raspršuju iz topa, kristališu se i formiraju snežne pahulje.

 

Da bi veštački sneg mogao da se proizvodi potrebno je da temperatura vazduha bude -3ºC temperature vlažnog termometra, ili niža. Minimalna visina snega potrebna da bi mašine za tabanje snega bile u mogućnosti da pripremaju skijalište je 35-40 cm, a sneg se sabija na sloj debljine oko 15 cm.

 

Ski staza „Crni vrh“ duga je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Staza je srednje težine, crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

LIVE CAM

Uživo slika za staze Crni vrh

10.0.0.101_01_20220819131344647_TIMING.jpg