Divčibare ski resort Ski staza Crni vrh

Dođite. Osetite. Zavolite!

Ski staza Crni vrh nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Dužina staze je 850 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara.

Staza se veštački osnežava. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Radno vreme žičare je od 9 do 16 časova.

Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Pravila ponašanja na ski stazi

Budite svesni ukupne situacije na skijalištu i broja skijaša u vašoj blizini. Svojim ponašanjem na stazi i svojom opremom ne ugrožavajte ni sebe ni druge.

Brzinu, pravac kretanja i način skijanja prilagodite svom znanju i veštinama, vremenskim i drugim uslovima na terenu. Ukoliko korisnik vozi bord ili skija na stazi koja ne odgovara njegovom poznavanju tehnike vožnje, to čini na sopstvenu odgovornost.

Ako skijate iza nekoga, na vama je odgovornost izbora putanje kretanja tako da ne ugrozite skijaše ispred sebe. Zbog specifičnog načina vožnje na bordu i smanjenog ugla vidljivosti, borderi moraju proveriti svoj levi i desni prostor pri svakoj promeni pravca.

Učesnike na stazi možete preticati sa leve i desne strane, ali uvek na udaljenosti koja onom koga obilazite ostavlja dovoljno prostora za kretanje uključujući i promenu pravca kretanja.

Skijaš koji izlazi na stazu ili se zaustavio na stazi pa ponovo nastavlja vožnju mora prethodno pogledati uz i niz stazu da se uveri da svojim kretanjem ne ugrožava sebe i druge.

Izbegavajte  zaustavljanje na nepreglednim i uskim delovima staze. U slučaju pada, što pre se sklonite, jer na takvom mestu predstavljate opasnost po sebe i druge.

Za penjanje ili silaženje pešice stazom, koristite samo ivicu staze, vodeći računa da vi i oprema koju nosite ne predstavljaju opasnost za ostale.

Poštujte znakove, signalizaciju i upozorenja na stazi. Vodite računa o informacijama, meteorološkim uslovima, stanju staza i snega.

Ponudite i pružite pomoć u slučaju povrede drugog skijaša. O nezgodi obavestite nadležne službe (GSS, ski patrole, radnike na žičarama). Svaka osoba koja je svedok ili učesnik u nesrećnom slučaju, mora pomoći dajući uzbunu.

Svako ko je svedok ili učesnik nesrećnog slučaja dužan je da na zahtev nadležnog organa pokaže svoju ličnu kartu ili odgovarajući identifikacioni dokument.

Na skijalištu je strogo zabranjena upotreba motornih sanki, osim u službene svrhe.

Upotreba zaštitne kacige je obavezna za decu starosti do 14 godina, a preporučuje se i ostalim skijašima i borderima.

Skijanje van zone skijališta i na neuređenim terenima je na sopstvenu odogovornost i za posledicu ima oduzimanje ski pass-a.

Osnovna FIS pravila i signalizacija na skijalištu koja važe za skijaše, važe i za bordere.

Korisnik skijališta ne sme koristiti skijalište ukoliko je pod dejstvom alkohola, droge ili nekog psihoaktivnog leka, odnosno sredstava koja negativno utiču na njegove sposobnosti.

Pravila ponašanja na žičarama i ski liftovima

– Korisnik ne sme da deluje u toku vožnje žičarom na bilo koji način koji može da utiče na siguran rad i funkcionisanje žičare;

– Korisnik ne sme da se njiše u sedištu žičare, da se vozi bez spuštenog sigurnosnog rama, da iskače iz sedišta duž trase žičare;

-Korisnik ne sme da se ukrca na žičaru koja ima oznaku da je zatvorena;

– Korisnik ne sme da se ukrca ili iskrca sa žičare (žičara je u pokretu ili je stala) na mestima koja nisu za to određena i koja nisu pod kontrolom i nadzorom službenih lica skijaškog centra.

– Korisnik ne sme da se zakači na praznu vučnu napravu na trasi ski lifta;

– Korisnik ne sme da namerno otpusti vučnu napravu pre mesta određenog za to ili pre izlazne stanice;

– Korisnik ne sme da krivuda duž trase vučenja ski lifta, da izlazi iz trase vučenja, da se zadržava na trasi vučenja u slučaju pada, da namerno otpusti i baci vučnu napravu na linijski stub, da zaključa vučnu napravu na izlaznoj stanici, da zaobiđe sigurnosnu rampu;

– Korisnik ne sme da trake štapova za skijanje drži na zglobovima ruku.

– Korisnik ne sme da menja, premešta, kvari uređaje i materijal bilo koje vrste koji služi žičari ili ski liftu;

– Korisnik ne sme da se penje: na pogonske stanice, linijske stubove, izlazne stanice ili da zauzima mesto koje nije namenjeno korisnicima žičare ili ski lifta;

– Korisnik ne sme da namerno aktivira sigurnosne uređaje koji su mu pristupačni (spoljne komande i sigurnosne rampe);

– Korisnik ne sme da se zaustavlja i zadržava na mestima za ukrcavanje i iskrcavanje i na trasi ski lifta;

– Korisnik ne sme da koristi žičaru ili ski lift za prevoz ako nema dovoljno fizičkih sposobnosti i znanja i veštine za bezbedno korišćenje;

– Korisnik ne sme da se ponaša suprotno znakovima i uputstvima postavljenim u skladu sa Zakonom o skijalištima ili bilo kojoj usmenoj instrukciji od strane službenih lica skijaškog centra.

LIVE CAM

Uživo slika za staze Crni vrh

10.0.0.101_01_20220811152237066_TIMING.jpg