Streličarstvo

Šuma, luk i strela, sjajno društvo i vi!

Pravo je uživanje biti okružen prirodom i boraviti na vazduhu. Još veće je, biti na takvom mestu sa porodicom, prijateljima ili kolegama – provodeći vreme aktivno.

Jedan od popularnih načina za aktivan odmor u prirodi je streličarstvo. A jedna od bližih planina velikim gradovima u Srbiji je Maljen i visoravan Divčibare.

Streličarstvo je sport za svakoga. Zahteva fizičku i mentalnu snagu, maksimalnu koncentraciju, preciznost, strpljenje i upornost , ali u isto vreme streličarstvo je zabavan sport i pogodan za sve generacije.

Za hrabre i odvažne, za koncentrisane i strpljive. Za uporne i fokusirane na cilj. Za sve koji vole da se igraju i zabave. Za sve koji vole izazove. Za sve koji žele rezultate. Za one koji imaju takmičarski duh i za one kojima je bitno da učestvuju. Streličarstvo – Za aktivan odmor u prirodi!

Na ograđenom i obeleženom terenu u neposrednoj blizini žičare i ski staze Crni vrh, uz prisustvo našeg demonstratora, korisnike ćemo najpre upoznati sa delovima streličarske opreme, a potom izvršiti i demonstraciju odapinjanja strele iz luka. Vežbajući veštinu gađanja uz luk i strelu, u prelepom planinskom ambijentu Divčibara, provedite nezaboravan dan!

Strela je simbol osvajanja, veštine i moći, zbog čega se streličarstvo više vezuje za mušku populaciju. Međutim, jednako dobro,  savladavaju ga  i dame. Unesite element uzbuđenja u vaš dan i isprobajte se u veštini streličarstva, možda se baš u vama krije pravi talenat – neki novi Robin Hud!

Da bi vaš dan bio još sadržajniji, pre ili nakon vremena provedenog uz luk i strelu, predlažemo vam i panoramske vožnje žičarom i šetnju po Crnom vrhu. Crni vrh se nalazi na 1096 metara nadmorske visine, a sa njega se pruža jedinstven pogled na naše planine: Suvobor, Kablar, Ovčar, Zajčicu i Subjel, Goliju, Kopaonik, Zlatibor, Taru, Durmitor i Zvijezdu, Povlen, Magleš, Jablanik i Medvednik.

I na kraju, sad kad ste aktivno proveli vreme, odmorite se i okrepite u našem kafiću u podnožju ski staze. Ski staza i leti izgleda fenomenalno!

Dodatne informacije
Uzrast: Minimum 10 godina
 
U zavisnosti od veličine grupe odobravamo specijalne popuste.

Pravilnik o bezbednom korišćenju luka i strele

Korisnik streličarske opreme u okviru Divčibare ski resorta (u daljem tekstu DSR-a) dužan je da poštuje sledeća pravila koja su garant bezbednosti svih lica u okviru DSR-a:

  1. Korisnik streličarske opreme mora imati 10 ili više godina.
  2. Korisnici su dužni da prate uputsva demonstratora odnosno odgovornog lica o pravilnom korišćenju streličarske opreme i da ne čine ništa van dobijenih uputstava.
  3. Korisnici moraju svoju garderobu zategnuti i dovesti u sportski red. Kosa mora biti uredno vezana u toku korišćenja streličarske opreme. Suvišni delovi garderobe ne smeju visiti i na bilo koji način ugrožavati samo izvođenje vežbe.
  4. Demonstrator će korisnike prvo upoznati sa svim delovima streličarske opreme, nakon čega će izvršiti demonstraciju odapinjanja strele iz luka.
  5. Korisnik ne sme koristiti luk i strelu, niti odapinjati strelu bez saglasnosti odgovornog lica tj. demonstratora.
  6. Strela se isključivo odapinje u pravcu mete. Svako drugo ponašanje koje povređuje odredbe bezbednog korišćenja streličarske opreme u okviru DSR-a,  dovešće do sankcionisanja, a zatim i samog isklučenja korisnika iz DSR-a.
  7. Korisnik ne sme odapinjati luk ,,na prazno‘‘, odnosno bez korišćenja strele. U tom slučaju može doći do kvara na samom luku ili povrede korisnika.
  8. U toku korišćenja luka i strela, ostali korisnici ne smeju biti u blizini samog odapinjanja, iza i oko ciljanih meta. Ostali korisnici moraju se nalaziti u okviru prostora koji je označen kao bezbedan u toku korišćenja streličarske opreme od drugog lica.
  9. Oprema se pregleda pre i nakon samog korišćenja. Uz upustva demonstratora o korišćenju opreme korisnik će dobiti sve potrebne informacije o bezbednom i uspešnom korišćenju same opreme. Svaka drugačija primena može dovesti do oštećenja opreme.

Oštećenja i kvarovi na samom luku i strelama sankcionišu se u zavisnosti od oblika kvara. U slučaju oštećenja opreme od strane korisnika, naplaćuje se nabavna cena opreme/dela opreme, uvećana za troškove ponovne nabavke opreme koji iznose 5% od nabavne cene.